Претрага
Close this search box.
Историјат школе
Историјат школе
Previous slide
Next slide

Историјат средњошколског образовања у општини Баточина почиње 1961. године када је отворено одељење економске школе из Крагујевца. Економска школа је отварањем одељења Прве крагујевачке гимназије 1967. године у Баточини постепено угашена. Седам година касније основана је Гимназија „Радоје Домановић“.

Садашња школа је правни следбеник Образовног центра „Никола Тесла“ који је настао Самоуправним споразумом о удруживању који су закључили Гимназија „Радоје Домановић“ из Баточине и Школа за квалификоване раднике „Млади радник“ из Лапова, 15. марта 1977 године. Машинско-техничка школа „Никола Тесла“ основана је 8. маја 1995. године.

Профил школе се честе мењао у складу са захтевима локалног развоја, а Средња школа „Никола Тесла“ под данашњим називом ради од 1. септембра 2005. године.

Школа је смештена у објекту који има историјску вредност и датира из 1930. године када је саграђена за потребе основне школе. Била је једна од најмодернијих у Шумадији у периоду између два светска рата. Оснивањем средње школе она је смештена у овој згради. Развојем средњошколског образовања и порастом броја ученика, школски простор постао је недовољан. Зато је седамдесетих година школска зграда дограђена и данас располаже са површином од 2.309 м2 и опремљена је адекватном опремом.